A kosár üres
Összesen:
0 Ft
FilterABC

Hírek

2021.05.02
Komoly dolgok jönnek....

Kedves Vásárlóink, 

Előre is elnézést a részletes és hosszas cikkért, de azt gondoljuk a jelenlegi helyzetről mindenkinek tudnia kell, aki olajcserét tervez az elkövetkező 1-3 hónapban, különösképpen a május és június hónapokban.

Márciusban már jeleztük, hogy komoly ellátási problémákra és meg nem szokott mértékű áremelésekre kell számolni motorolajok tekintetében. A helyzet élesedik és ezt a cikket azért írjuk, hogy mindenki készülhessen, ha 2021. május - júniusban szeretne olajat cserélni. Eddig meg nem szokott problémák lesznek globálisan a teljes piacon.

 

A HIÁNY és DRASZTIKUS ÁREMELÉS HÁTTERE

A probléma nagyon összetett, azonban mi most megvizsgáljuk az egyes tényezőket egyenként.

 

1, Az olaj finomítása során csupán csak egy termék a motorolaj.

Mindemellett a folyamat során készülnek: zsírok, bitumen alapanyagok, üzemanyagok és kerozin. A probléma pedig innen indul el: a COVID miatt gyakorlatilag 1 éve szinte megszűnt a légiközlekedés és az olaj gyártása során keletkezett kerozinra nincs kereslet, az egyéb üzemanyagok kereslete is drasztikusan visszaesett, a vírus elleni harcban pedig a bitument sem keresik az egyes országok, a fejlesztések visszaszorultak. Emiatt a gyártás összköltségét azokra a termékekre kellene terhelni a finomítóknak, melyek eladhatóak. Ez nyilván nem lehetséges, hiszen a motorolaj tekintetében számításaink szerint sokszoros áron érné meg csak eladnia a finomítóknak, amit a piac nem tud elfogadni. Ehelyett egyes olajfinomítók a légi forgalom újraindításáig BEZÁRTAK április közepén.

A finomító-bezárás miatt jelenleg a gyártók többsége már nem vagy csak korlátozottan tud rendelést fogadni az egyes országok importőreitől. Ergo a jelenlegi készletekkel kell gazdálkodni és az egyes szegmenseket teljes mértékben le kellett állítani, mint például az úgynevezett ömlesztett olajszállítás - leginkább mezőgazdasági, ipari előállítóknak. Ez a korlátozás nem csak egy-két márkát érint! Ezért is mondjuk, hogy hasonló probléma még soha nem volt a piacon, hiszen globálisan minden gyártó esetén elmondható, hogy ellátási problémákkal küzdenek. 

Az iskolai szünetek idejéig nem számolunk lényegi fellendüléssel a légi forgalomban, így arra kell felkészülnünk, hogy a finomítók leállása májusban egész hónapban várható lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy május-június hónapokban a meglévő készletekből kell ellátni teljes Európát. Az indulás esetén sem számolhatunk hetekig olajra, hiszen a hiány a piacon akkora lesz, melyet nem lehet azonnal kielégíteni. Mindenki gondoljon csak az autókon túl az ipari olajokra, hidraulika olajokra vagy mezőgazdasági olajokra, ahol a mennyiségek egy-egy gép, berendezés esetén sokszorosai a legnagyobb motorral megáldott autó feltöltési mennyiségénél. Azt gondolom, hogy mindenkinek nyilvánvaló, hogy az Európai kereskedelmi láncolatban nem Magyarország van a középpontban, így biztosra vesszük, hogy ebben a két hónapban egészen biztos komoly ellátási problémák lesznek egyes termékek esetében. A helyreállást július közepére prognosztizáljuk.

 

2, BRENT olaj árrobbanása.

A Brent hordónkénti olaj ára egy éve 16 USD volt, most a 70 USD is elérte. Az alábbi diagram jól mutatja, hogy milyen hatalmas áremelkedés volt a Brent olaj hordónkénti árában.

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/arfolyam/BRENT/Spot%20Brent%20Crude%20Oil

3, Gyártás egyéb költségeinek robbanása

Még a finomítók leállása előtt tapasztalhattuk, hogy egyes gyártók a megszokott év eleji inflációs áremeléseken felül gyakorlatilag 2-4 hetente új árlistát adott ki. Mint megtudtuk, hogy a globális piacokat megrengető COVID gazdasági összetettsége okán minden szegmenst érintett, így a kenőanyag gyártás és kereskedelmet is. Csak egy kiragadott példa, amely a mi piacunkat is érintette és mutatja a világkereskedelem kitettségét: ameddig Kínában mindenki maszkokat és a védelemhez használt egyéb anyagokat gyártott, addig nem biztosította a világ többi országának kellő mértékben a műanyag granulátumot, ami ahhoz vezetett a mi esetünkben, hogy volt olyan olaj világmárka, aki bár rendelkezett olajjal, de nem volt mibe tölteni, mert nem tudott műanyag flakonokat gyártatni.

 

Ugyancsak soha nem látott mértékben felhajtották a Keleti konténeres hajózási árakat, mely odáig fajult, hogy az addigi 2 ezer EUR / konténer szállítási díjat 12 ezer EUR / konténerre emelkedtek. Innentől kezdve pedig minden ára az egekbe repült, hiszen, a keleti kitettség hatalmas.

 

Bázisolaj tekintetében soha nem látott mértékű 50% áremelkedés következett be, aminek hatására a magas bázisolaj tartalmú termékek, mint például a hidraulika olajok a tavalyi árhoz képest az év végéig akár 100%-os áremelést is elérhetnek. Persze, ez minket autósokat annyira nem érdekel - gondoljuk mi - azonban pl. az alkatrészgyártás során használt CNC gépek, mezőgazdasági gépek sokasága használja azokat, így annak az árát is mi fogjuk kifizetni mondjuk egy féktárcsa vagy mezőgazdasági termék vásárlása esetén.

 

A motorolaj előállítása során a legfőbb - minőséget igazán befolyásoló - hozzávaló az alapolajon felül az adalékok. Ezek mértéke 35-200% között emelkedett az elmúlt időszakban. 

A gyártás elengedhetetlen terméke a csomagolóanyagok, műanyag flakonok áremelkedése, ami 40-50%-ot emelkedett az elmúlt időszakban. 

 

Mindezen áremelésekből eddig a gyártók az év eleje óta kb. 10-20%-ot hárítottak át márkánként különböző mértékben. 2021. május 01-jén volt egy további 10% körüli áremelés, amit mi csak a jelenlegi készleteink elfogyása esetén hárítunk tovább, amikor már mi is emelt áron vásároljuk az adott terméket. 

 

AMIT MI TEHETÜNK ÉRTETEK

Raktárkészletünket soha nem látott méretűre emeltük, hogy folyamatosan tudjunk kiszolgálni, ameddig csak lehet. Ez a készlet jelenleg a leginkább keresett motorolajokra vonatkozik, tehát előfordulhat, hogy a kevésbé keresett termékeket nem tudjuk azonnal kiszolgálni készletről, ezt mindig jelezzük a webáruházban, az ott látható készletek mindig frissek, s hitelesek a készletünket érintően.

Jelenleg az átlagos fogyás mellett 2 hónapra elegendő készletet raktározunk, melyeket ameddig csak lehet mindig töltünk vissza a hazai importőrük és nagykerek raktárjából. A probléma akkor lehetséges, ha a hazai importőrök egyes termékeket nem tudnak szállítani - nem tudunk visszatölteni és a kereslet pedig kiemelkedően megugrik. Akkor lehetséges az, hogy egyes termékek nem lesznek nálunk és a piacon sem. Ismerjük a termékek fogyási sebességét és a piaci résztvevők készleteit is nagyságrendileg. Leállás esetén nincs olyan raktár Magyarországon, aki hónapokig minden termékkel kitartana.

Ezért is javasoljuk, aki az elkövetkező 3 hónapban lesz olajszervize, az vásároljon be minél hamarabb.

 

ÖSSZEGZÉS

Aki csak teheti és az elkövetkező időszakban cserélne olajat, akkor azt tegye meg, mert ellátási problémák lesznek egyes termékeket illetően, valamint az eddigi emelésekre további 10-20% között számíthatunk, ha készleteink elfogytak. A fent leírtak nem csak egy-egy márkát érintenek, hanem a teljes motorolaj gyártást, annak minden márkáját a kisebb MANNOL-tól a legnagyobb TOTAL, ELF, CASTROL, MOBIL, MOTUL márkákig mindenkit.

Mindezek alapján a probléma minden kereskedőt érint legyen az kicsi vagy multi. Emiatt kérünk mindenkit, hogy nagyon figyelje a termékek árait, mert tartunk tőle, hogy többen nekiállnak "a zavarosba halászni" és megjelennek a megbízhatatlan hátterű olajok a piacon jelentősen olcsóbban, mint a hazai átlagár. Csak azt tudjuk mondani, amit a TOTAL és ELF hazai forgalmazója, hogy a jövőben az árakat is figyelni kell az eredetiség tekintetében, hiszen aki tiszta forrásból vásárol a fenti emelések mindig vonatkoznak rá. Ezzel kapcsolatosan fogunk készíteni egy fejlesztést, ahol bemutatjuk nektek az adott termékek Magyarországi átlagárának ellenőrzését. Mindez fontos olyankor, amikor az eredeti olajok piacán a kiskereskedelmi árrés éppen eléri a 2 számjegyet (10%-ot), míg a piacon látunk olyan cégeket, akik ennél jóval olcsóbban kínálják ugyan azon termékeket - magyarul a beszerzési árak alatt. Olyankor azért mi is és a hazai importőrök is elgondolkoznak, hogy ez hogyan lehetséges?! Mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

 

Továbbra is a korrekt kereskedelem mentén fogunk dolgozni, s kiszolgáni minden Vásárlónkat és most már célunk az is, hogy az ilyen nehéz ellátási körülmények mellett biztosíthassuk a termékeinket.

 

A jelszó a jövőben is: Vásárolj megbízható forrásból! 

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.